Burgery pozytywne dla klimatu
Od wielu lat nieustannie pracujemy nad zniwelowaniem naszego wpływu na klimat. Wiemy, że będąc częścią problemu musimy być również częścią jego rozwiązania. Właśnie dlatego jesteśmy wydajni energetycznie, oznaczamy nasze produkty informacjami na temat ich wpływu na klimat. Dzięki kampanii „BURGERY POZYTYWNE DLA KLIMATU”, usuwamy dwutlenek węgla, który już został wyemitowany do atmosfery, poprzez sadzenie drzew w Afryce, które absorbują 110% całkowitej emisji.
Jeśli chcemy utrzymać globalne ocieplenie poniżej dwóch stopni, powinniśmy zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i jednocześnie usunąć część już wyemitowanego dwutlenku węgla. Obecnie bycie neutralnym dla klimatu nie jest już wystarczające. Od tego momentu każdy kęs burgera z MAX przyczynia się do poprawy klimatu naszej planety. Aby nasze burgery miały pozytywny wpływ na klimat, podejmujemy działania w trzech obszarach:
1. Mierzymy 100% emisji naszych produktów - w naszych obliczeniach uwzględniamy wszystkie emisje gazów cieplarnianych.
W przypadku MAX Burgers oznacza to, że prowadzimy pomiar emisji na każdym etapie produkcji (od upraw i hodowli do opakowania, które trafia w ręce klienta), a także w ramach działalności samych restauracji (włączając w to emisję dwutlenku węgla wytwarzanego przez gości i pracowników podczas dojazdów do i z restauracji oraz zagospodarowanie odpadów powstających podczas każdego posiłku).
2. Obniżamy naszą emisję Z biegiem lat. MAX wdrożył wiele rozwiązań mających na celu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.
Cały czas szukamy nowych sposobów redukcji i będziemy kontynuować te działania w przyszłości.
3. Niwelujemy ponad 110% emisji. Sadzimy drzewa, które absorbują i przechowują dwutlenek węgla z atmosfery w trakcie wzrostu. Nie tylko jesteśmy w stanie zrównoważyć wszystkie emisje z całego procesu produkcji naszej żywności, ale idziemy dalej, wychwytujemy dwutlenek węgla odpowiadający kolejnym 10% naszych emisji. Oznacza to, że pomagamy zmniejszyć ogólny poziom gazów cieplarnianych w atmosferze.
Jak możemy być pewni, że nasze burgery są pozytywne dla klimatu? Kierujemy się jedynym na świecie niezależnym standardem neutralności dwutlenku węgla - ISO 14021. Jednak, zamiast neutralizować 100% naszych emisji, zgodnie z wymaganiami normy, od 14 czerwca 2018 roku neutralizujemy 110%, co sprawia, że wszystko w naszym menu jest pozytywne dla klimatu. EY przeprowadziło niezależne badanie, aby sprawdzić, czy nasze metody obliczania emisji są zgodne z międzynarodowym standardem Protokołu Gazów Cieplarnianych, na którym opiera się ISO 14021. Nasz ślad węglowy neutralizujemy poprzez sadzenie drzew certyfikowanych przez Plan-Vivo w Afryce.