Zainspirowani amerykańskimi drive-inami, ale z silną wizją zrównoważonego rozwoju i jakości, ustanowiliśmy nowy standard dla fast foodów.
Lata 70
1968: Otwieramy naszą pierwszą restaurację MAX, wówczas zwaną X-grillen, w Gällivare przez Curta Bergforsa i Brittę Fredriksson.
1970: Rozszerzamy działalność o restaurację w Skellefteå.
1973: Otwarcie apteki MAX.
1976: Otwieramy pierwszą restaurację w Umeå.
1979: Otwieramy pierwszą prawdziwą restaurację gourmet w Norrbotten - Le Bistro Petit Maxim, restaurację całkowicie inspirowaną kuchnią francuską.
Lata 80-te
1981: Otwieramy ponownie przebudowaną aptekę MAX Drugstore pod nazwą MAX Drugstore & Deli. Staje się ona najnowocześniejszą stacją benzynową tego typu w Europie.
1982: Otwieramy dwupiętrową restaurację na Drottninggatan w Sztokholmie. W tym samym roku otwieramy solarium w Luleå i MAX Video w Luleå i Skellefteå.
1983: Otwieramy nasz pierwszy hotel w Luleå z 83 pokojami i bufetem śniadaniowym, który staje się znany w całym kraju.
Pracownik restauracji obsługuje gościa.
1984: My i McDonald’s wdajemy się w spór o nazwę Big Max. Sąd Rejonowy orzekł na korzyść MAX. McDonald’s odwołuje się i wygrywa w Sądzie Apelacyjnym. MAX i McDonald’s dochodzą do porozumienia. Dziś Big Max nosi nazwę „BIG!”.
1985: Kupujemy Luleå Stadshotell, zwiększamy obroty o 400 procent i awansujemy na liście jakości Best Western z ostatniego na pierwsze miejsce! W tym samym roku wprowadzamy „Roxy” w Luleå, nowy koncept dyskoteki z trzema barami i dwoma parkietami tanecznymi – jeden z największych szwedzkich lokali rozrywkowych z miejscem dla 3000 osób.
1987: Uruchomiono Maxboxen dla wszystkich małych fanów MAX.
Lata 90
1990: Trzeci hotel staje się częścią naszej grupy.
1991: Stajemy się pierwszą siecią na świecie, która wyprzedziła McDonald’s. Przejmujemy lokale konkurenta w Umeå i Luleå. W tym samym roku ustanawiamy stypendium Ebba Scholarship upamiętniające wysoko cenionego pracownika Ebbę Bergström. Stypendium to przyznawane jest pracownikom, którzy dokonali czegoś niezwykłego.
1998: Przyspieszamy ekspansję i otwieramy w Solna, Visby trzecią restaurację w Luleå, a także przejmujemy restauracje Clock w Uppsali i Örebro.
1999: Zaprzestajemy działalności hoteli, wypożyczalni wideo, solariów, stacji benzynowych, restauracji gourmet i decydujemy się w pełni skupić na biznesie burgerowym.
Lata 00
2001: Stajemy się firmą ogólnokrajową!
2002: Richard i Christoffer Bergfors przejmują odpowiedzialność operacyjną za firmę rodzinną. Curt Bergfors nadal pełni funkcję prezesa zarządu.
2003: Dokonujemy największej zmiany w naszej ofercie i wprowadzamy między innymi Delifresh, posiłki z etykietami typu „keyhole label” i desery.
2008: Rozpoczynamy szeroko zakrojone prace na rzecz ochrony środowiska. Stajemy się między innymi pierwszą na świecie siecią restauracji, która rekompensuje zmiany klimatyczne w całym swoim menu. Wizja ekologiczna to osiągnięcie neutralności klimatycznej.
2009: Curt Bergfors zakłada fundację Fair Distribution Foundation, której celem jest zapewnienie, aby 7-10% rocznego czystego zysku firmy MAX trafiało na cele charytatywne dla potrzebujących na całym świecie.
10-tki
2011: Nasza pierwsza restauracja poza granicami Szwecji otwiera się w Norwegii, w stolicy, Oslo.
2013: J.M. Król przyznaje nam medal ósmego rozmiaru w paśmie Orderu Serafinów za cenne wysiłki w szwedzkim przemyśle. W tym samym roku otwieramy również naszą pierwszą restaurację w Danii, w stolicy, Kopenhadze.
2015: Otworzyliśmy naszą 100. restaurację! Lokal znajduje się w Lidingö, gdzie założyciel Maxa, Curt Bergfors, wpadł kiedyś na pomysł sieci hamburgerów. Oto kontynuacja tłumaczenia na język angielski:
2016: Rozpoczynamy rok od wprowadzenia na rynek pięciu pysznych i przyjaznych dla klimatu dań wegetariańskich pod nazwą Green Family. Sukces jest kompletny i przyczynia się do tego, że mamy rekordowy rok.
2017: W ciągu roku otwieramy naszą pierwszą restaurację w Polsce, we Wrocławiu.
2018: Świętujemy ponad 50 lat sukcesu dzięki silnej obecności w Szwecji i ekspansji międzynarodowej, ze szczególnym naciskiem na zrównoważony rozwój, innowacyjność i smak.
2019: Otrzymaliśmy najlepszą nagrodę w historii. W zaciętej konkurencji wśród rekordowej liczby nominowanych projektów, Konwencja Klimatyczna ONZ przyznała nam nagrodę UN Global Climate Action Award. (link z: ONZ chwali MAX i climate positive - YouTube)
Lata 20
2020: W ciągu roku otrzymaliśmy kilka nagród i wyróżnień:
- MAX Burgers jest po raz 19. z rzędu najbardziej zadowolonymi gośćmi w Szwecji wśród ogólnokrajowych restauracji z hamburgerami. Źródło: Evimetrix „Swedish Brand Award” sierpień 2020.
- Po raz dziesiąty z rzędu wyróżniliśmy się jako najlepsza branżowa marka w zakresie zrównoważonego rozwoju w największym europejskim badaniu marek na temat zrównoważonego rozwoju – Sustainable Brand Index.
- Po raz dziesiąty z rzędu zostaliśmy najbardziej ekologiczną marką w Szwecji w branży fast-food. Firma konsultingowa Differ pokazała wyniki badania konsumenckiego Sweden's Greenest Brand 19 lutego. Zajęliśmy pierwsze miejsce w branży fast-food i tym samym zapisaliśmy się na czołowe miejsce, odkąd ta kategoria stała się częścią badania.
- Richard Bergfors, CEO i dyrektor generalny grupy U.S., został mianowany Przedsiębiorcą Roku Luleå, Przedsiębiorcą Roku Norrbotten i Przedsiębiorcą Roku Szwecja.
2021: Rozwijaliśmy się pomimo pandemii i w 2021 roku otworzyliśmy restauracje w Borlänge, Tumba, Vetlanda, Borås, Hallunda, Åkersberga, Sköndal i Norrtälje. W Polsce otworzyliśmy cztery kolejne restauracje we Wrocławiu, Radomiu, Krakowie i Gdańsku. W listopadzie 2021 roku, dzięki Christofferowi Bergforsowi, otrzymaliśmy nagrodę za pobudzanie radości czytania u dzieci. Do tej pory MAX rozdystrybuował 10 milionów książek, a nagroda przyznawana jest corocznie osobom, które w różny sposób promują rozwój branży graficznej przez GYF (Promocja Zawodów Graficznych).
2022: Przejmujemy pierwszą otwartą lokalizację McDonald's w Szwecji przy Kungsgatan 4 w Sztokholmie.
2023: Osiągamy rekord obrotów w wysokości 5,4 miliarda!